T M W W T W.com goto Google Play, search tmwwtw

Instagram: Pengguna Instagram yang anda patut follow

Assalamualaikum & selamat sejahtera...

Terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana terpaksa mencampur adukkan penggunaan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris dalam blog ini kerana pada pendapat saya sesetengah perkataan lebih sesuai dikekalkan di dalam Bahasa Inggeris.

Sebenarnya saya bercadang untuk menulis mengenai topik lain minggu ini tetapi topik lain pula yang muncul. Baiklah, kali ini saya akan bercerita mengenai Instagram pula.

Jika YouTube lebih dominan kepada perkongsian video (video sharing), bagi pengkongsian foto (photo sharing) pula Instagramlah rajanya. Buat masa ini, Instagram hanya ditawarkan kepada pengguna Android dan iOS sahaja. Dah berbulan saya join Instagram tapi baru dua sahaja foto yang kongsikan. Mungkin saya bukanlah jenis yang suka berkongsi gambar dan tiada bakat dalam fotografi kot... Kalau nak follow saya, cari di Instagram user tmwwtw.

Baiklah, saya akan kongsikan beberapa pengguna Instagram yang saya minat dan saya rasa anda patut follow. Foto-foto yang mereka ambil memang superb!

1. aditzt

2. dariszcahyadi

3. petrichor218_gi

4. alijardine

5. moonlightice

6. thomas_k

7. dotzsoh

8. goldie77

9. vutheara

Akhir sekali, pengguna Instagram Malaysia yang paling hebat iaitu tvsmithmy

Nak diikutkan ada ramai lagi pengguna Instagram yang hebat-hebat dan mempunyai followers lebih daripada 100 ribu. Kalau nak senaraikan semua sekali panjanglah nanti korang kena scroll. Sila cari di Instagram nama-nama berikut; misvinent, felecool, glamfather, boombimbim, faithmari, skystyles_gf, jethromullen, marimoon, meirco, nala_rinaldo, phantastic420, robinmay, paulyvella, zdenek78 dan linda1312.

Tapi awas dengan spammers. Sebaik sahaja anda follow mereka mungkin anda akan dihujani dengan ramai spammers yang like, komen dan follow anda seperti yang saya hadapi. Terpulanglah atas kebijaksanaan anda sama ada hendak followback atau klik link yang disertakan pada komen.

Spam di Instagram

Sekian terima kasih.

kredit: webstagram

Gambar: Menjolok mata sungguh

Lokasi: Surau JB Sentral

Assalamualaikum & selamat sejahtera...

Tergoda tak dengan tajuk nih? Haha... :)

Artikel kali ini saya akan menyentuh mengenai "kepayahan yang tidak patut wujud". Cuba lihat kepala paip yang panjang ini. Perlu ke pasang kepala paip yang begitu panjang? Tidak terfikirkah wahai kontraktor bahawa ini akan menyusahkan jemaah yang ingin mengambil wuduk? Jika kepala paip yang sebegini panjang dipasang pada sinki, tidak mengapa. Tetapi ia dipasang pada tempat mengambil wuduk.

Saya tidak pasti jika ada jemaah yang pernah tercocok mata ketika mengambil wuduk tetapi jemaah perlu berhati-hati terutama ketika hendak membasuh muka dan tangan untuk mengelak daripada tercocok mata. Rasa macam nak jer tinggalkan nota "pendeknya kepala paip nih, takde yang panjang lagi ker?".

Diharap pihak pengurusan surau JB Sentral dapat menggantikan kepala paip ini dengan kepala paip yang lebih pendek supaya tidak menyusahkan jemaah yang mengambil wuduk. Surau dah selesa tetapi tempat wuduk pula buat hal. Potong markah!

Sekian sahaja aduan rakyat untuk kali ini. Terima kasih.

Blogger Template: Twenty Twelve

Assalamualaikum & selamat sejahtera...

Satu post seminggu? Oklah tu daripada takde langsung kan? Malas betul tahap gaban & gabbana. Post ini pun saya akan ringkaskan sahaja.

Baiklah, saya ingin berkongsi satu Blogger template yang baru di'convert' dari versi asal Wordpress theme iaitu Twenty Twelve. Mungkin saya hanya akan convert satu Wordpress theme sahaja dalam sebulan disebabkan masa yang tak berapa nak ada walaupun nak convert satu Wordpress theme cuma ambil masa dalam 2-4 jam bergantung kepada tahap kesusahan.

Twenty Twelve adalah Wordpress theme terbaru yang dihasilkan oleh team Wordpress sendiri beberapa minggu lepas. Saya juga telah meng'convert' beberapa theme sebelum ini seperti Twenty Ten & Twenty Eleven. Anda boleh muat turun di website LiteThemes.com.



Demo | Download | Link Asal

Cara untuk install Blogger template Twenty Twelve ada disediakan dalam Twenty Twelve.zip

Klik sini untuk melihat demo dan muat turun Wordpress theme Twenty Twelve.

Sekian, terima kasih.

Tutorial: Cara embed tweet di blog

Assalamualaikum & selamat sejahtera...

Mungkin ada yang berkata, "ek, eleh... tau dah...". Ya, Twitter sudah lama memperkenalkan kemudahan embed tweet ini tetapi semasa saya blogwalking (jalan-jalan ushar blog orang lain), masih ada lagi yang printscreen tweet untuk diletakkan di blog. Jadi, tutorial ini untuk anda.

Sila ikuti langkah-langkah berikut:
1. Pergi ke Twitter for Web (https://twitter.com) dan login

2. Mouseover ke tweet yang anda ingin embed, klik Expand > Details



3. Kemudian klik Embed this Tweet


4. Copy keseluruhan kod HTML


5. Paste di dalam blog post. Pastikan kod HTML di'paste'kan pada tab HTML bukan Compose


6. Ok, siap! Mudah bukan?

Ini contoh embed tweet di atas.

Embed tweet memudahkan kita untuk reply, retweet, favorite tweet dan follow akaun Twitter individu.

Contoh embed tweet yang ada photo link.

Foto akan dipaparkan di dalam embed tweet ini.

Baiklah, itu sahaja tutorial untuk kali ini. InsyaAllah, ada lagi tutorial lain yang akan dikongsikan bersama dalam blog ini.


line
footer
Copyright © 2010-2012 T M W W T W.com | Powered by Blogger | Designed by Elegant Themes